森林康养基地--度假木屋

▶ 位置: 浙江温州永嘉沙头镇珠岸村
▶ 类型: 建筑
▶ 材料: 木材 玻璃 钢
▶ 标签: 结构 民宿
▶ 分类: 度假酒店 绿色建筑 木屋 民宿




永嘉书院景区位于国家AAAA级楠溪江风景区核心区域。占地面积5000亩,是一个集观光旅游、休闲度假、艺术交流、

教育培训为一体的大型综合体,是浙江省重点文化园区,也是温州市第一批森林康养基地之一。景区拥有50多处自然与

人文景观,其十大景点凤凰渡、快活林、骆驼峰、金珠瀑、洞天一线、天然观景台、天人合一、水心塔、水上舞台、方

舟博物馆等自然人文景观,堪称大自然的神作。


Yongjia Academy Scenic Area is located in the core area of National AAAA Nanxi River Scenic Area. Covering an 

area of 5000 mu, it is a collection of sightseeing, leisure, vacation, art exchangeA large-scale complex integrating 

education and training, it is a key cultural park in Zhejiang Province and one of the first batch of forest health care 

bases in Wenzhou. There are more than 50 natural and Cultural landscape, including the top ten scenic spots Phoenix 

Ferry, Joyful Forest, Camel Peak, Golden Pearl Waterfall, the line between the cave and the sky, natural viewing 

platform, the unity of heaven and man, water core tower, water stage, square The boat museum and other natural 

and cultural landscapes can be called the masterpieces of nature.


▼建筑外观Building appearance


1669617866151140.jpg


▼建筑俯瞰Overlook of the building


1669618869212736.jpg 1669618890181595.jpg


总平面的设计与其说是建筑师的决策,不如归功于场地和自然:周边丛生的数木决定了建筑的边界。我们设定了核心空间

和边缘扩张的法则,基于核心区位置落下新建筑的中轴线空间,其余的建筑部分就像在植被的间隙中做一道填空题。


The design of the master plan is not so much an architect's decision as a result of the site and nature: the surrounding 

trees determine the boundary of the building. We have set the rule of core space and edge expansion. Based on the 

location of the core area, the central axis space of the new building is dropped. The rest of the building is like filling 

in the gaps between the vegetation.


▼建筑外观Building appearance


1669618933100617.jpg


▼建筑外观Building appearance


1669618952405826.jpg


▼建筑外观Building appearance


1669617932149638.jpg 1669617946146239.jpg


也得益于这样的天然禀赋和设计方法,最终呈现的建筑反而充满呼吸感:不同类型的小木屋模块嵌入到场地中,平台为适应

地形而呈现出高低错落的节奏。我们决定了木屋的朝向与开口方式,使他们成为互相之间的取景框。我们甚至不希望这里看

起来像一座干净整洁的新建筑,而应该是材料与环境间已经持续数载的一场亲密对话。


Thanks to such natural endowments and design methods, the final architecture is full of breath: different types of 

cabin modules are embedded in the site, and the platform presents a rhythm of high and low scattered to adapt 

to the terrain. We decided the orientation and opening mode of the wooden house, so that they become the 

viewfinder for each other. We don't even want it to look like a clean and tidy new building. Instead, it should be 

an intimate dialogue between materials and the environment that has lasted for years.


▼建筑外观Building appearance


1669618239207428.jpg


▼建筑外走廊Corridor outside the building


1669618683189870.jpg


项目的特殊定位使我们对他的明天充满好奇,我们也为他设想了无数可植入的功能和可以发生的事件:帐篷营地、民宿、自

然教室、瑜伽、户外拓展……空间本身承载了无限的可能。又或是无人问津,随着植物的野蛮生长,逐渐被绿色吞埋,回归

一处秘境。


The special positioning of the project makes us curious about his future, and we also imagined countless implantable 

functions and events for him: tent camp, home stay, nature classroom, yoga, outdoor expansion... The space itself 

carries infinite possibilities. Or no one cares. With the wild growth of plants, they are gradually swallowed and 

buried by green, returning to a secret place.





版权️©cnggce.cn,禁止进行任何形式转载





服务热线:4008-267-297

营地/度假木屋/休闲木屋/会所/农庄/康养基地/木别墅




扫描二维码分享到微信

在线咨询
联系电话

4008-267-297